W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Okręgowa Rada, obradująca na zwyczajnym posiedzeniu statutowym, z uwagą zapoznała się ze zmianami w ustawie o gospodarce nieruchomościami, przyjętymi przez Sejm w dniu 20.02.2019 r.

W przyjętym projekcie ustawy nie zostały uwzględnione wnioski zgłoszone przez PZD, praktycznie w ogóle temat zagrożeń ROD w czasie obrad nie zaistniał.

Problem bezpieczeństwa ROD dotyczy wielu tysięcy rodzin działkowców, a także istnienia w przyszłości wielu ogrodów, które zostały utworzone na gruntach wywłaszczonych, na cel, na który nie został zrealizowany i gdy grunt ten nie został zwrócony właścicielowi, a na nim powstał dzisiejszy rodzinny ogród działkowy.

W świetle nowych możliwości, stworzonych przez znowelizowaną ustawę zgłaszania wniosków o zwrot wywłaszczonych gruntów, zachodzi niebezpieczeństwo likwidacji całkowitej lub częściowej ogrodu działkowego - co oznacza zejście z gruntu, pomimo użytkowania go nawet przez kilkadziesiąt lat.

Wprowadzenie w ustawie 20-letniego okresu na składanie wniosków roszczeniowych jest rozwiązaniem dobrym dla dzisiejszych użytkowników takich gruntów, ale przedłużenie o 3 lata okresu składania wniosków, otwiera drogę do nowych roszczeń właścicieli lub udziałowców, bez względu na zaszłości, jakie nastąpiły w międzyczasie na wspomnianych gruntach i jakie poniesione zostały nakłady przez użytkowników.

Znowelizowana ustawa o gospodarce nieruchomościami bardzo korzystnie dla właścicieli podeszła do spraw w przeszłości już rozstrzygniętych, w oparciu o przepisy, które Trybunał Konstytucyjny uznał za niekonstytucyjne. Ten zabieg rozszerza obszar możliwych zgłoszeń a także horyzont czasowy.

W toku realizacji znowelizowanych przepisów, może powstać chaos organizacyjny, związany z wydaniem gruntu właścicielowi w całości, częściowo czy też w formie udziału.

Czym kierował się ustawodawca, dając prymat praw właściciela i współudziałowców, nad interesem innych podmiotów gospodarczych obecnie istniejących na grancie?

Długi okres przedłużenia składania wniosków zachęca niejako do powstawania roszczeń nawet dla osób, które mogły takowe wnioski składać, ale ich nie złożyły. Stanowi to wprost zagrożenie dla działkowców, którzy użytkują działki na tym tzw. „niepewnym gruncie".

Okręgowa Rada uważa, że postulaty zgłoszone przez struktury naszego Związku a nieuwzględnione przez Sejm zasługują na ich przeanalizowanie i uwzględnienie w toku dalszej procedury przyjęcia ustawy przez izbę wyższą Parlamentu, o co gorąco apelujemy w imieniu prawie 50 tysięcy rodzin działkowców naszego okręgu.

Okręgowa Rada PZD w Szczecinie

Stanowisko kierujemy do