W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

W dniu 24 stycznia 2019 r. Krajowa Rada PZD zajęła stanowisko w sprawie projektu nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami w zakresie zasad zwrotu nieruchomości zbędnych dla realizacji celu wywłaszczenia.

Przedmiotowe stanowisko było efektem analizy przepisów projektu nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami (druk 3108) i wypracowania wniosku, że projektowane rozwiązania prawne niosą ze sobą poważne zagrożenie dla ROD i działkowców, związane z ryzykiem masowego zgłaszania roszczeń reprywatyzacyjnych do nieruchomości publicznych, w tym zajmowanych przez ogrody działkowe.

W związku z negatywną oceną, jak również zintensyfikowanymi pracami parlamentarnymi dotyczącymi ww. projektu ustawy, KR PZD uznała za niezbędne podjęcie przez organy PZD działań, mających na celu zmianę projektowanych przepisów nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami.

W szczególności, KR PZD uznała za zasadne:

przekazanie przedmiotowego stanowiska KR PZD do uczestników prac legislacyjnych oraz przedstawicieli klubów parlamentarnych,

zajęcie przez jednostki terenowe PZD własnych stanowisk w tej sprawie (w formie oficjalnych dokumentów) i skierowanie ich również do uczestników prac legislacyjnych,

zorganizowanie przez jednostki terenowe PZD, w możliwie szybkim terminie,  spotkań przedstawicieli działkowców, z parlamentarzystami z terenu działania Okręgów PZD, w szczególności z komisji sejmowych pracujących nad dokumentem, tj. Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej oraz Komisji Infrastruktury

O aktualnym etapie prac legislacyjnych oraz działaniach podejmowanych przez Związek będziemy na bieżąco informować zarządy ROD i działkowców. Liczymy również na wsparcie ogrodów w działaniach podejmowanych przez PZD w tej sprawie! W załączeniu:

1) Stanowisko w sprawie projektu nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami w zakresie zasad zwrotu nieruchomości zbędnych dla realizacji celu wywłaszczenia.