W dniu 24 stycznia 2019 r. Krajowa Rada PZD zajęła stanowisko w sprawie projektu nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami w zakresie zasad zwrotu nieruchomości zbędnych dla realizacji celu wywłaszczenia.

Przedmiotowe stanowisko było efektem analizy przepisów projektu nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami (druk 3108) i wypracowania wniosku, że projektowane rozwiązania prawne niosą ze sobą poważne zagrożenie dla ROD i działkowców, związane z ryzykiem masowego zgłaszania roszczeń reprywatyzacyjnych do nieruchomości publicznych, w tym zajmowanych przez ogrody działkowe.

W związku z negatywną oceną, jak również zintensyfikowanymi pracami parlamentarnymi dotyczącymi ww. projektu ustawy, KR PZD uznała za niezbędne podjęcie przez organy PZD działań, mających na celu zmianę projektowanych przepisów nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami.

W szczególności, KR PZD uznała za zasadne:

przekazanie przedmiotowego stanowiska KR PZD do uczestników prac legislacyjnych oraz przedstawicieli klubów parlamentarnych,

zajęcie przez jednostki terenowe PZD własnych stanowisk w tej sprawie (w formie oficjalnych dokumentów) i skierowanie ich również do uczestników prac legislacyjnych,

zorganizowanie przez jednostki terenowe PZD, w możliwie szybkim terminie,  spotkań przedstawicieli działkowców, z parlamentarzystami z terenu działania Okręgów PZD, w szczególności z komisji sejmowych pracujących nad dokumentem, tj. Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej oraz Komisji Infrastruktury

O aktualnym etapie prac legislacyjnych oraz działaniach podejmowanych przez Związek będziemy na bieżąco informować zarządy ROD i działkowców. Liczymy również na wsparcie ogrodów w działaniach podejmowanych przez PZD w tej sprawie! W załączeniu:

1) Stanowisko w sprawie projektu nowelizacji ustawy o gospodarce nieruchomościami w zakresie zasad zwrotu nieruchomości zbędnych dla realizacji celu wywłaszczenia.