W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

W dniu 29 maja br., odbyło się XI posiedzenie Okręgowej Rady, której zgodnie z wymogami statutu Stowarzyszenia ogrodowego PZD, była ocena działalności finansowej i przyjęcie zbiorczych sprawozdań finansowych  ROD za 2017 r. oraz przyjęcie zbiorczych preliminarzy ROD na rok 2018. Ponadto omówiono jakie zadania  stoją przed Okręgiem i ogrodami w realizacji uchwał podjętych przez Zarząd Krajowy w sprawie: ochrony danych osobowych, prawa wodnego, programu rozwoju ROD, programu budowy siedzib i bezpieczeństwa w ogrodach. Omówiona została rola członków organów statutowych Okręgu, ich uprawnienia i odpowiedzialność oraz współpraca z ogrodami.

Kolejny temat to podsumowanie kampanii sprawozdawczej roku 2018 przez członków Okręgowej Rady. Szeroko dyskutowano  na temat problemów poruszanych w dyskusjach na zebraniach. Z dyskusji tej wynika, że tegoroczne zebrania zostały zdominowane przez temat podtopień i wzrostu opłat za śmieci. Ponadto członkowie Okręgowej Rady stwierdzili, że często oczekiwania działkowców są wyższe niż faktyczne możliwości zarządów ROD.

Okręgowa Rada zaapelowała do wszystkich zarządów i komisji rewizyjnych ROD o poprawę efektywności w działalności remontowej w ogrodach oraz odniosła się  do artykułu, który ukazał się w Rzeczpospolitej pt.: „W ogrodach są pieniądze dla dekretowców”, przyjmując stosowne stanowisko w tej sprawie, które prezentujemy poniżej.

Podsumowując obrady, przyjęte zostały uchwały, stanowiska, apele oraz list otwarty do Ministra Inwestycji i Rozwoju, jako podziękowanie za przychylność  dla naszej idei ogrodnictwa i dobre relacje z władzami Krajowego Związku.

Uchwała nr 3/XI/2018

Uchwała nr 4/XI/2018