W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Wyemitowany w dniu 05.10.2016 roku „Magazyn śledczy Anity Gargas" w naszej ocenie jest świadomym i z góry nastawionym programem na dyskredytację Polskiego Związku Działkowców w odbiorze społecznym.

Przedstawiony materiał na tle ostatnio publikowanych, różnych preferowanych „wyroków dziennikarskich", nabiera cech prawdopodobieństwa.

Kto nie zna procedur obowiązujących przy likwidacjach Rodzinnych Ogrodów Działkowych, może się nabrać na tego typu insynuacje. Prawda jest jednak inna.

Redakcja nie wzięła pod uwagę wypowiedzi prawnika okręgu mazowieckiego, ani też wypowiedzi inwestora, a jedynie świadomie dopuszczała do głosu osoby oskarżające Polski Związek Działkowców, o nieuczciwe i nierzetelne rozliczenie się z działkowcami, za nakłady poniesione przez nich na działce. Wypowiedzi niektórych osób zmierzały świadomie do sugerowania „złodziejstwa i przekrętów".

Pytanie czy Pani redaktor sprawdziła u źródła te zarzuty, czy też dała się ponieść fantazji, pod wpływem osób wrogo nastawionych do PZD. Ponadto należało wyartykułować, czy sprawa dotyczy PZD, jako całości, czy tylko incydentalnego przypadku.

Ta sprawa nie może pozostać bez reakcji i musi być wyjaśniona do końca, bo rzeczywistość jest inna, niż ta, którą przedstawiono w programie. Nie ma możliwości oszukania działkowca, przy rozliczeniu się za jego nakłady w procesie likwidacji, nawet, gdyby ktoś próbował. W tej materii PZD ma czyste ręce.

Wszystkich 202839