Szczecińskiego Okręgu PZD z dnia 5 lipca 2011 roku

Członkowie zarządu, komisji rewizyjnej oraz komisji rozjemczej szczecińskiego okręgu Polskiego Związku Działkowców zebrani na wspólnym posiedzeniu statutowych organów kończących kadencję 2007-2011 roku wyrażamy swoje zaniepokojenie i troskę o przyszłe losy rodzinnych ogrodów działkowych w związku z zaskarżeniem ustawy o rod do Trybunału Konstytucyjnego.
Ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych, kontynuując dobre zapisy prawa poprzedzających ją ustaw, zapewniła ogrodom działkowym stabilizację i perspektywy rozwoju.
Jeżeli obowiązujący dzisiaj system prawny zostanie podważony, to dojdzie do niekorzystnych skutków w postaci rozwarstwienia więzi organizacyjnej oraz ideowej dzisiaj mocno spajającej organizację Polskiego Związku Działkowców.
Zakwestionowane zapisy ustawy stanowią fundament całego systemu a orzeczenie o jego niekonstytucyjności spowoduje jego ruinę a to przełoży się na ograniczenie lub utratę praw przez działkowców zagwarantowanych obowiązująca ustawą.

Zwracamy się do Trybunału Konstytucyjnego, Parlamentu o wielką ostrożność w podejmowaniu decyzji, które mogą mieć istotny wpływ na przyszłość ogrodów działkowych.
W 30 rocznice powołania Polskiego Związku Działkowców do życia, organizacji, która dobrze zasłużyła się społecznemu ruchowi działkowców kontynuując bogate jego tradycje i pielęgnując ponad 120 letni dorobek, ze smutkiem spoglądamy na wszystko, co dzieje się wokół ogrodów działkowych.
Nie pozwolimy, aby zniszczyć te cenne wartości, tkwiące w dorobku wielu pokoleń w interesie rodzin działkowców i całego społeczeństwa.
Stanowisko kierujemy do Trybunału Konstytucyjnego, Marszałka Sejmu, parlamentarzystów, Ministra Infrastruktury i Krajowej Rady PZD.

Prezes OZ PZD Tadeusz Jarzębak
Sekretarz OZ PZD Edward Grabowski