Zaskarżenie ustawy o Rodzinnych Ogrodach Działkowych do Trybunału Konstytucyjnego spowodowało głęboki oddźwięk w środowisku działkowców. Działkowcy obawiają się, że nowe rozwiązania, do których zmierza cała procedura zmiany ustawy może odbić się niekorzystnie na dotychczasowych uprawnieniach.

Działkowiec dzisiaj korzysta:
- z bezpłatnego użytkowania gruntu
- własności nasadzeń i obiektów na działce
- zwolnień podatkowych
- z prawa do odszkodowania w przypadku likwidacji ogrodu
- prawa do działki zamiennej
- ochrony przed roszczeniami osób trzecich
- prawa do przekazania działki osobie bliskiej

Ustawa o ROD daje ogrodom, status urządzeń użyteczności publicznej, dzięki czemu są one honorowane przez samorządy gmin i służą społeczności lokalnej, jako dobro publiczne.
Zaskarżenie całej ustawy działkowcy odczuli, jako pretekst do zniesienia praw nabytych. Apelują masowo do Trybunału, do parlamentarzystów, Marszałka Sejmu i organów państwowych. Protest zatacza coraz szersze kręgi.
Jako działacze polskiej lewicy – SLD, Federacji Młodych Socjaldemokratów, Stowarzyszenia „Pokolenia” apelujemy do czynników, od których zależą przyszłe losy rodzinnych ogrodów działkowych, działkowców i Polskiego Związku Działkowców o ostrożne podejście do delikatnej materii, której problem dotyczy i pozostawienie obecnego porządku prawnego w tym względzie bez zmian.

Nowogard 02.06.2012 roku, (podpisy uczestników)