Polecamy:

Prasa Działkowa

 

ZIELEŃ – 21 WIEKU KIERUNEK ŚWIATOWY

Już obecnie świat dostrzega zagrożenie nowoczesnego postępu cywilizacyjnego i przewiduje jak ratować planetę i człowieka zarządzającego postępem i bezpieczeństwem. Dla ratowania potrzebne są bardzo duże środki finansowe i nowoczesne myślenie. Więcej

 

Kalendarium ogrodowe

Marzec

Spis treści

Rośliny ozdobne

Na początku miesiąca
Silnie przycinamy pędy żywopłotów i krzewów, których główną ozdobą są liście i kora - derenie, wierzby i perukowce. Co kilka lat wczesną wiosną wykonujemy też cięcie prześwietlające krzewów ozdobnych. Usuwamy stare, suche i uszkodzone. Pędy wrzosów ścinamy w miejscu znajdującym się pod uschniętymi zeszłorocznymi kwiatostanami. Prawidłowo przycięte rośliny stają się bardziej gęste
i obficiej kwitną jesienią.

Przez cały miesiąc
Z rabat bylinowych usuwamy uschnięte liście i pędy. Glebę między roślinami dobrze jest wyściółkować.
Przycinamy pędy drzew i krzewów kwitnących latem i jesienią.
Rośliny wieloletnie nawozimy wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi, w tym specjalnymi mieszankami nawozowymi przeznaczonymi do odpowiednich grup roślin. Starannie grabimy trawnik, usuwając zeschnięte liście i suchą trawę. Sadzimy i przesadzamy byliny kwitnące latem i jesienią. W czasie tego zabiegu dobrze jest w celu odmłodzenia podzielić starsze nadmiernie rozrośnięte kępy. Każda pojedyncza roślinka powinna posiadać co najmniej dwa-trzy nowe, młode pąki. Przez cały marzec siejemy wprost do gruntu: groszek pachnący, czarnuszkę damasceńską, gipsówkę wytworną, mak lekarski i polny, nagietek lekarski, powój trójbarwny, ostróżeczkę ogrodową i polną oraz chabry.
Wysiewamy większość roślin jednorocznych uprawianych z rozsady (cynie, astry, aksamitki) i pikujemy siewki gatunków wysianych w zeszłym miesiącu. Przygotowujemy donice, skrzynki oraz podłoże do wiosennego sadzenia roślin sezonowych ustawianych na balkonach, tarasach i w ogrodzie. Przesadzamy i zasilamy nawozami wieloskładnikowymi rośliny doniczkowe. Zdejmujemy zimowe okrycie z roślin. Najlepiej zrobić to w dzień pochmurny, by uchronić pędy roślin przed poparzeniem przez intensywne wiosenne słońce.

W drugiej połowie miesiąca
Rozgarniamy kopczyki usypane wokół pędów róż i usuwamy zimowe zabezpieczenia z koron róż piennych. Gdy ruszy wegetacja możemy sadzić i przesadzać rośliny wieloletnie. Wiosenne sadzenie dotyczy głównie gatunków wrażliwych na mróz, trudno regenerujących system korzeniowi późno kończących wegetację jesienią. Przed sadzeniem usuwamy wszystkie chwasty rozsypujemy nawozy mineralne, kompost lub torf i przekopujemy podłoże.
Powierzchnię wyrównujemy grabiami i czekamy 1-2 tygodnie, by gleba dobrze osiadła. Posadzone rośliny obficie podlewamy, a wolne przestrzenie ściółkujemy korą, by dłużej zatrzymać wilgoć w podłożu i zapobiec rozrastaniu się chwastów. Nasadzamy do inspektów lub gruntu (jeśli pozwoli na to pogoda) przechowywane sadzonki zdrewniałe krzewów ozdobnych. Obsadzamy pojemniki i rabaty bratkami.

W warzywniku

Na początku miesiąca
W zależności od przebiegu pogody, gdy gleba zaczyna rozmarzać, można zasilić warzywa wieloletnie oraz rośliny przyprawowe (lubczyk, estragon, tymianek, arcydzięgiel, szałwia). W miarę możliwości wzruszamy lekko glebę. Można rozpocząć produkcję rozsad wczesnych odmian warzyw kapustnych.
Rozpoczyna się też produkcję rozsad sałaty, selera i pora przeznaczonych do uprawy w gruncie i pod płaskie okrycia. Nasiona wysiewa się do skrzynek wysiewnych, doniczek z podłożem albo stosuje się siew punktowy do palet rozsadowych - w przypadku, gdy mamy do dyspozycji w miarę dużo miejsca do ich ustawienia. Jeśli nasiona tych gatunków warzyw zostały wysiane już w lutym, siewki w odpowiedniej fazie należy przepikować do małych
doniczek albo do skrzynek w rozstawie 5 x 5 cm. Do doniczek o średnicy 8-10 cm wysiewa się nasiona karczocha, karda, szpinaku nowozelandzkiego (po 2 szt.). Nasiona przed wysiewem można podkiełkować (lub namoczyć przez 24 godz. w wodzie o pokojowej temperaturze). Pod osłonami wysokimi sieje się nasiona wczesnych odmian rzodkiewki. Jeśli jednak niska temperatura (poniżej 0°C) utrzymuje się dłużej, wysiew opóźniamy.
W szklarni pędzi się szczypiorek, natkę pietruszki, cebulę i seler.
W szklarni lub w tunelu sadzi się rozsadę kalafiora, brokułu, kapusty wczesnej, kalarepy. Te niewielkie ilości rozsady są zwykle kupowane. Termin sadzenia uzależniamy od pogody. Gdy zima przedłuża się, sadzenie opóźnione jest o kilka lub kilkanaście dni. Rozsada przed sadzeniem powinna być zahartowana. Zagony z przedzimowymi zasiewami warzyw (np. marchew, koper, pietruszka) warto teraz okryć włókniną lub folią perforowaną, by nieco przyspieszyć wschody.
W drugiej połowie miesiąca przygotowuje się już rozsadę warzyw psiankowatych: pomidora, papryki, miechunki, oberżyny, rodzynka brazylijskiego, a także rozsadę niektórych ziół, np. bazylii, majeranku. Nasiona wysiewa się do małych skrzyneczek, doniczek lub innych niewielkich pojemników.

W końcu miesiąca
W cieplejszych rejonach kraju, na lżejszych glebach można zaczynać pierwsze prace wiosenne. Nawozy miesza się z warstwą gleby podczas wyrównywania powierzchni. Należy wyznaczyć już ścieżki i zagony. Przy sprzyjającej pogodzie wysiewa się nasiona , grochu, bobu, rzodkiewki, kopru. Sieje się też marchew, wczesną, pietruszkę, pasternak, szpinak zwyczajny. Do wolno wschodzących nasion dodaje się nasiona sałaty lub rzodkiewki, by
wcześniej wyznaczyły rzędy. Można sadzić cebulę dymkę, szalotkę i ząbki czosnku (odmiany jare). Wcześnie pojawiające się chwasty natychmiast usuwamy, zwłaszcza na zagonach z warzywami wieloletnimi, wokół altany i wysokich osłon.

O nas

Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.

 

Licznik wejść

Dzisiaj 181

Wczoraj 228

W tygodniu 1225

W miesiącu 3519

Wszystkich 321336

Kubik-Rubik Joomla! Extensions