Seminarium Ogrodnicze zorganizowane przez Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie

W dniu 29.01. br., odbyło się Seminarium Ogrodnicze zorganizowane przez Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie.

Przybyli zaproszeni ogrodnicy środowiska lokalnego, przedstawiciele reprezentujący firmy: Hazera Poland, Bayer, Polan z Krakowa, Grupa Azoty, Probiotics Polska oraz instruktor ogrodniczy PZD. 

Podczas seminarium omówione zostały  już sprawdzone jak i nowe odmiany warzyw do upraw gruntowych i szklarniowych, pokazano krótki film ze zbioru kombajnem rzodkiewek uprawianych  w tunelu, informowano o aplikacji na smartfony typu IPhone z systemem Android, dzięki któremu jest możliwość diagnozowania chorób cebuli i kapusty.

Przedstawicielka firmy Bayer omawiała stosowanie herbicydów i fungicydów w uprawach, poruszony został program kompleksowej ochrony i nowe rejestracje środków w 2015r. Zaprezentowano również funkcjonowanie stacji badawczych w całej Polsce, monitorujące występowanie chorób.

Z nawozów z firmy FOSFAN SA przedstawiono nawozy w formie granulatu – o wysokiej przyswajalności, nawozy krystaliczne, płynne wzbogacone o bor, mangan, miedź, cynk i molibden, do stosowania przedsiewnego, pogłównego i interwencyjnego.

Ogrodnicy z zaciekawieniem słuchali również wielu ważnych informacji o nawożeniu, np. kiedy i jak stosować nawożenie, by było najefektowniejsze, jak pH gleby wpływa na nawożenie, jakie błędy często się popełnia przy stosowaniu nawozów. Krótko omówione zostały niedobory mikroelementów u roślin uprawnych oraz ich wrażliwość/tolerancję na zasolenie.

Na zakończenie przedstawiciel firmy Probiotics Polska  mówił o „substancjach organicznych w glebie a monitoringu środowiska i innowacyjnych technologiach probiotycznych”.  Poruszone zostały tematy dotyczące zmiany technologii w rolnictwie i jej wpływu na jakość gleb, monitoringu chemizmu gleb ornych Polski, o aktywności enzymatycznej gleby. Przypominano o pozytywnym działaniu obornika, gnojowicy i kompostu w celu zmniejszenia  nawożenia mineralnego gleb, omówione zostały bioprepataty i ich zalety,  wspomniano o integrowanej produkcji  roślin,  o szczepionkach i biostymulatorach, biopestycydach i stymulatorach wzrostu materii organicznej.

Przybliżone zostały ProBioEmy – „wyroby wytwarzane w procesie fermentacji naturalnych kompozycji pożytecznych mikroorganizmów z komponentami roślinnymi i mineralnymi w oparciu o Probiotechnologię” i ich dobroczynne działanie.

Na seminarium każda z firm przygotowała swoje katalogi i produkty, rozdawane były nawozy firmy Fruktus, EmFarma Plus – naturalny środek mikrobiotyczny. Można było zakupić produkty firmy ProBiotics Polska, tj. mydła, probiotyczny preparat z ziołami dla pszczół i inne.

                                                                                                                             J. Sielicka

                                                                                                                             Instruktor ogrodniczy

 

 

 

 

               

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest