21 sierpnia 2021 r w Przelewicach na terenie Ogrodu Dendrologicznego odbył się XX konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zorganizowany przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP.
W konkursie brało udział 50 przedstawicieli z różnych zakątków naszego województwa.
Za przebieg zmagań kulinarnych odpowiadał Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego oraz Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Baszkowicach.
W konkursie udział mógł wziąć każdy, kto przedstawił żywnościowy produkt regionalny kategorii:
– produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
– produkty i przetwory pochodzenia roślinnego
– napoje regionalne
– inne produkty (napoje bezalkoholowe i alkoholowe, syropy, ..)
Z pośród w/w regionalnych produktów wyłoniono zwycięzców i wręczono ufundowane nagrody.
W wydarzeniu uczestniczył wicemarszałek województwa Olgiert Kustosz.
Fundatorzy nagród to: Urząd Marszałkowski, Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Baszkowicach, PZD Okręgowy Zarząd w Szczecinie, osoby prywatne.
K. Wadowska





