Art. z miesięcznika dialogi pt. „Prace w ogrodzie warzywnym – czas start”

Nastała wiosna, a wraz z nią czas wzmożonej pracy w ogrodzie. Można planować, rozpoczynać i zakładać warzywne grządki. Gdy pod koniec marcaziemia jest już rozmarznięta, a temperatura w nocy dodatnia możemy wysiewać wprost do gruntu, skrzynek balkonowych lub cieplarniach, nasiona warzyw o niskich wymaganiachtermicznych. Najkorzystniej wybrać nasłonecznione i osłonięte od wiatru stanowisko, gdzie stworzymy nasz przyszły warzywnik. Może być on w formie tradycyjnej lub w podwyższonych skrzyniach, a jeśli dysponujemy większą ilością miejsca można pokusić się o zbudowanie szklarni lub tunelu foliowego. Niektóre warzywa znoszą przygruntowe przymrozki i mają zdolność kiełkowania przy niskich temperaturach. Posiane nasiona lub młode siewki można zabezpieczyć agrowłókniną.

Większość roślin warzywnych preferuje gleby próchnicze i żyzne. Podłoże powinno być odpowiednio spulchnione, tak aby rośliny mogły swobodnie się korzenić i pobierać składniki odżywcze oraz wodę. Warzywa potrzebują składników pokarmowychprzez cały okres wegetacji, a ich niedobór będzie miał negatywny wpływ na zbierany plon. W tym celu powinniśmy stosować nawozy naturalne takie jak: obornik lub kompost. 

Jeśli chcemy, aby nasze warzywa były ekologiczne nie stosujemy sztucznych nawozów mineralnych i chemicznych środków ochrony roślin. Zaplanujmy współrzędną uprawą roślin zgodnie z allelopatią dodatnią. Oznacza to korzystny, wzajemny wpływ roślin na siebie. To zjawisko warto wykorzystać w ogrodzie warzywnym ze względu na ochronę przed występowaniem chorób i szkodników atakujących nasze warzywa, co ograni- cza wykorzystanie stosowania środków chemicznych. W efekcie uzyskamy lepsze plony. Ważną kwestią w uprawie warzyw jest odpowiednie pH gleby, które ma wpływ na pobieranie składników pokarmowych, a więc na prawidłowy rozwój rośliny. Większość warzyw rośnie na glebach o odczynie obojętnym: pH 6,5 do 7,2. Odczyn gleby możemy zmierzyć zakupionym w skle- pie ogrodniczym miernikiem elektronicznym tzw. pehametrem. Obniżyć pH gleby można stosując obornik lub gnojowicę, a podwyższyć pH dodając wapno lub dolomit. 

Nasiona warzyw które możemy wysiewać już pod koniec marca do gruntu to: groch, bób, marchew, pietruszka, szpinak, rzodkiewka, sałata, koper, jar- muż. Wysadzać do gruntu można: czosnek wiosenny, cebulę dymkę. 

Autor: 

Gracjan Falkowski 

nauczyciel przedmiotów zawodowych 

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Szczecinie ul. Batalionów Chłopskich 115, 70-760Szczecin 

Instruktor Ogrodowy – Okręg PZD w Szczecinie

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest