W dniu 29.01. br., odbyło się Seminarium Ogrodnicze zorganizowane przez Centrum Edukacji Ogrodniczej w Szczecinie.
Przybyli zaproszeni ogrodnicy środowiska lokalnego, przedstawiciele reprezentujący firmy: Hazera Poland, Bayer, Polan z Krakowa, Grupa Azoty, Probiotics Polska oraz instruktor ogrodniczy PZD.
Podczas seminarium omówione zostały już sprawdzone jak i nowe odmiany warzyw do upraw gruntowych i szklarniowych, pokazano krótki film ze zbioru kombajnem rzodkiewek uprawianych w tunelu, informowano o aplikacji na smartfony typu IPhone z systemem Android, dzięki któremu jest możliwość diagnozowania chorób cebuli i kapusty.
Przedstawicielka firmy Bayer omawiała stosowanie herbicydów i fungicydów w uprawach, poruszony został program kompleksowej ochrony i nowe rejestracje środków w 2015r. Zaprezentowano również funkcjonowanie stacji badawczych w całej Polsce, monitorujące występowanie chorób.
Z nawozów z firmy FOSFAN SA przedstawiono nawozy w formie granulatu – o wysokiej przyswajalności, nawozy krystaliczne, płynne wzbogacone o bor, mangan, miedź, cynk i molibden, do stosowania przedsiewnego, pogłównego i interwencyjnego.
Ogrodnicy z zaciekawieniem słuchali również wielu ważnych informacji o nawożeniu, np. kiedy i jak stosować nawożenie, by było najefektowniejsze, jak pH gleby wpływa na nawożenie, jakie błędy często się popełnia przy stosowaniu nawozów. Krótko omówione zostały niedobory mikroelementów u roślin uprawnych oraz ich wrażliwość/tolerancję na zasolenie.
Na zakończenie przedstawiciel firmy Probiotics Polska mówił o „substancjach organicznych w glebie a monitoringu środowiska i innowacyjnych technologiach probiotycznych”. Poruszone zostały tematy dotyczące zmiany technologii w rolnictwie i jej wpływu na jakość gleb, monitoringu chemizmu gleb ornych Polski, o aktywności enzymatycznej gleby. Przypominano o pozytywnym działaniu obornika, gnojowicy i kompostu w celu zmniejszenia nawożenia mineralnego gleb, omówione zostały bioprepataty i ich zalety, wspomniano o integrowanej produkcji roślin, o szczepionkach i biostymulatorach, biopestycydach i stymulatorach wzrostu materii organicznej.
Przybliżone zostały ProBioEmy – „wyroby wytwarzane w procesie fermentacji naturalnych kompozycji pożytecznych mikroorganizmów z komponentami roślinnymi i mineralnymi w oparciu o Probiotechnologię” i ich dobroczynne działanie.
Na seminarium każda z firm przygotowała swoje katalogi i produkty, rozdawane były nawozy firmy Fruktus, EmFarma Plus – naturalny środek mikrobiotyczny. Można było zakupić produkty firmy ProBiotics Polska, tj. mydła, probiotyczny preparat z ziołami dla pszczół i inne.
J. Sielicka
Instruktor ogrodniczy





