W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Okręgowy Zarząd PZD w Szczecinie z wielkim niepokojem przygląda się procedowanemu przez Sejm RP projektowi ustawy o zmianie ustawy o gospodarce nieruchomościami. Proponowane tam zmiany mogą być bardzo szkodliwe dla środowiska działkowego umożliwiając likwidację kolejnych ogrodów działkowych.

Mimo kierowanych do Marszałka Sejmu i Posłów przez przedstawicieli działkowców wielu apeli i opinii prawnych a także propozycji zabezpieczenia społeczności działkowców przed negatywnymi skutkami proponowanej nowelizacji Posłowie zdają się być głusi na te głosy.

Dlatego też zwracamy się z apelem do wszystkich Senatorów o szczególne pochylenie się nad tym projektem i dostrzeżenie płynących z niego zagrożeń dla wielu ogrodów działkowych i tysięcy działkowców. Poniżej przedstawiamy nasze sugestie co do zmian w proponowanym projekcie, które to zmiany zabezpieczyłyby interesy działkowców i ochroniły ogrody działkowe przed niepotrzebnymi likwidacjami.

Zgodnie z projektowanym art. 136 ustawy poprzedni właściciel będzie mógł żądać zwrotu wywłaszczonej nieruchomości lub udziału w tej nieruchomości albo części wywłaszczonej nieruchomości lub udziału w tej części.

Ponadto projekt modernizuje procedurę zawiadomienia poprzedniego właściciela bądź jego spadkobierców o wykorzystaniu nieruchomości na inny cel niż określony w decyzji o wywłaszczeniu.

Zgodnie z projektowanym art. 142a przepisy art. 136 - 142 stosuje się odpowiednio do nieruchomości nabytych w drodze umowy zawartej na podstawie art. 114 ust. 1 tj. w drodze rokowań.

Proponowana zmiana rozszerza zatem dotychczasowe regulacje dotyczące możliwości żądania zwrotu wywłaszczonej nieruchomości. Dotychczas z żądaniem takim mogła wystąpić jedynie osoba, która została wywłaszczona na podstawie ostatecznej decyzji o wywłaszczeniu, natomiast osoby, które w drodze rokowań zbyły nieruchomość w drodze umowy na rzecz organu administracji publicznej były pozbawione takiego prawa.

Zmiana ta jest niekorzystna dla działkowców i PZD, gdyż rozszerza ona krąg osób uprawnionych do żądania zwrotu nieruchomości przeznaczonej na inny cel niż określony w wywłaszczeniu.

W ocenie PZD Okręgu w Szczecinie winny być wprowadzone dodatkowe regulacje, które umożliwiałyby właściwemu organowi administracji publicznej w szczególnych sytuacjach, gdy zostały poczynione na taką nieruchomość znaczne nakłady, wypłaty odszkodowania w zamian za dokonanie fizycznego zwrotu wywłaszczonej nieruchomości, udziału w tej nieruchomości, części nieruchomości bądź udziału w tej części.

Okręgowy Zarząd PZD w Szczecinie

Wszystkich 195895